Ki? Mit? Tud?

Tehetségkutató és tehetséggondozó program

A Ki mit tud? – tehetségkutató és tehetséggondozó program pszichoszociális fogyatékossággal élő személyek részére 2011 óta kerül megrendezésre Alapítványunk által. Az ötletet az intézményi szocioterápiás foglakozásokon megmutatkozó kimagasló egyéni alkotások, előadások és csoportos produkciók ádták. Úgy éreztük, hogy ezeket a tehetségeket gondozni kell és gazdagítani velük másokat is. Először csak saját klienseik és a budapesti ill. Budapest környéki partnerszervezeteink kliensei kerültek meghívásra, de a programnak komoly visszhangja volt és egyre több szervezet kívánt csatlakozni. Így 2016-tól regionális elődöntőket tartunk Mohács, Sopron Eger és Budapest helyszíneket és az itt arany minősítésben részesült fellépő juthat be az országos döntőre. 2021-ben először jelezték részvételi szándékukat határon túli magyar szervezetek (Szlovákiából és Romániából).

Hagyományokkal bíró rendezvényünk elsődleges célja, hogy lehetőséget nyújtsunk ellátottainknak tehetségük, értékeik megmutatására, a kreatív kifejezés legkülönbözőbb területein, szakmai zsűri értékelése által elősegítve a felkészülés során az egyéni készségek, képességek fejlesztését, melyek komplex módon szolgálják a fogyatékossággal élő, ám bizonyos területeken kiemelten tehetséges emberek keresésének, azonosításának, fejlesztésének célját.
Szándékunk továbbá meglévő partneri kapcsolataink erősítése és új együttműködések kialakítása. A rendezvény kiváló lehetőség szakmai eszmecserék, közösségi és szociális kapcsolatok erősítésére, barátságok kialakítására.
2021-ben megalapítottuk a Nívódíjat, mert méltóképpen szeretnénk elismerni a kimagasló eredményt nyújtó tehetségeket. Azon csoportok és egyéni fellépők, akik az Országos Döntőn három alkalommal arany minősítést nyertek, megkapják a „Nívó Díjas művész” címet.