Eddig nem látott érdeklődés kísérte a PsychArt24 festőmaratont.

Minden várakozást felülmúló sikert aratott a hatodik PsychArt24 művészeti maraton, ami szeptember 25-én délben indult és egészen másnap délig várta az amatőr és profi művészeket. A rendezvény 24 órájában eddig nem látott mennyiségű alkotás készült, az előzetes becsléseket túlszárnyalta az elfogyott festék mennyisége, és a tavalyi évekhez képest sokkal többen érkeztek a Magyarországon egyedülálló rendezvényre.

Idén hatodik alkalommal rendeztük meg a PsychArt24 művészeti maratont, melynek alapvető célja az, hogy a fogyatékkal élő, art brut művészek önértékelését erősítse, és az ellenük irányuló diszkriminációt csökkentse az által, hogy minden előítélet nélkül alkothassanak egészséges művészekkel együtt.

Az elmúlt évekhez képest rekordot döntött a festőmaraton, akár az elkészült alkotások, akár a lelkes művészek számát nézzük. Dr. Simon Lajos, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának docense, a Moravcsik Alapítvány Kuratóriumának elnöke, a PsychArt24 főszervezője a számok és statisztikák mellett arra is nagyon büszke, hogy az esemény elérte célját: a közösen alkotó művészek megmutatták, hogy a művészet valóban összeköti az embereket.

„Egyértelmű sikernek könyvelhetjük el a 2015-es évet, hiszen az eddigi rendezvényüeinkhez képest jóval nagyobb érdeklődés kísérte a festőmaratont. Hogy egy kicsit a számokról beszéljünk: 335-en regisztráltak a rendezvény 24 órája alatt, és összesen 493 db. alkotás készült. Az előre megbecsült festékmennyiséget is felhasználták a művészek, vagyis nagyjából 25 kiló alapanyag fogyott. 10-15 alkotó valóban 24 órán keresztül alkotott. Ha nem a számokat, hanem a rendezvény célját nézzük, teljes mértékig elégedettek lehetünk, hiszen az egész rendezvény jó hangulatban telt, a résztvevő alkotók közötti kapcsolat pedig példa értékű volt." - mondta dr. Simon Lajos, a Moravcsik Alapítvány Kuratórium elnöke.

A PsychArt24 fővédnöke a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Szél Ágoston volt.

A művészetet mint terápiás eszközt régóta használják már a pszichiátriai és mentális problémákkal küzdő betegek gyógyításában, rehabilitációjában. A festőmaraton célja elsősorban a közös festés öröme, az értékteremtés képességének megélése és az egymás iránti elfogadás bemutatása volt. Az eseményen résztvevő hivatásos festőművészek és art brut alkotók bebizonyították, hogy a művészet nyelve közös.

A rendezvény támogatói:

Kérjük regisztráljon rendezvényünkre