A TÁMOP-1.4.1-11/2-2012-0003 kódszámú, "Közösségi feledatokhoz kapcsolódó munkaerő-piaci programok támogatása" program keretében megvalósuló "Kognitív viselkedésterápiás konzultáns képzés és foglalkoztatás" című projekt képzési fázisa 2014. július 31-én lezárult. A képzés lebonyolításában a Magyar Viselkedéstanulmányi és Kognitív Terápiás Egyesület (VIKOTE) volt együttműködő partnerünk.

A projektbe beválogatott diplomás munkanélküliekből (pszichológusokból, szociális munkásokból, pedagógusokból) "Kognitív viselkedésterapeuta konzultáns" végzettségű szakembereket képeztünk. A résztvevők 6 hónapos elméleti és gyakorlati képzésben részesültek. Ez alatt az idő alatt elsajátították a kliens-terapeuta kommunikációt, fejlődött empátiás készségük, megtanulták felismerni a viselkedészavarokban, a gondolkodás és az érzelmi élet zavaraiban megjelenő kóros tüneteket és megtanulták a kognitív viselkedésterápia jó gyakorlatát alkalmazni szakmai munkájuk során. A képzésről kikerülő friss ismereteket és kompetenciákat szerző munkaerő feladata a működési területén a mentális problémákkal, viselkedészavarokkal küzdő emberek munkavállalási képességének, tanulási készségéknek fejlesztése, életminőségük javítása.

A képzést 20 fő kezdte el és 18-an tettek sikeres záróvizsgát. A képzést sikerrel befejezők közül 2014. augusztus 1-vel 15 fő el is helyezkedett a nyílt munkaerőpiacon.