„Play Me, I’m Yours!” Street-Art Piano Projekt alkotói pályázat

A Pécs/Sopianae Örökség Nonprofit Kft. 2010. augusztus 30. és szeptember 5. között valósítja meg összművészeti projektjét PánBalkán Art Piknik címmel, mely a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program hivatalos rendezvénye.

A program egyik fő tartalmi pillére a „PLAY ME, I’M YOURS” - STREET PIANO PROJEKT pécsi megvalósítása a balkáni országokból érkező és helyi alkotókkal. A projekt megvalósítása céljából alkotói pályázatot hirdetettek „street-art zongorák” megvalósítására képző- és iparművészek részére.

A projekt célja többrétegű:

• a közterek meghódítása;
  • művészek és közönség hétköznapi találkozása;
  • többféle műfaj spontán ötvözése;
  • rögtönzött előadások támogatása, lehetőségnyújtás, hogy az emberek esetleg rejtve maradt tehetsége kibontakozzon.

Az angol képzőművész, Luke Jerram public art projektjének lényege, hogy nagyvárosok különböző pontjain, közterein zongorák kerülnek kihelyezésre, melyeket előzőleg képzőművészek installálnak, és látnak el saját kézjegyükkel.

Az interaktív kiállítás 1 hete alatt több száz amatőr és profi zongorista, vállalkozó kedvű járókelő és a projekthez kapcsolódó muzsikus illetve zenehallgató kerülhet kapcsolatba a hangszerekkel. Jerram interaktív art projektje Birmingham, Sydney, Sao Pauló és Bristol után Pécsett folytatja misszióját.

A felhívásra 39 pályamunka érkezett Magyarország egész területéről, valamint a balkáni térségből, Boszniából, Szlovákiából, Horvátországból, Szerbiából és a Vajdaságból. Az alkotásokat elbíráló zsűri (Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok igazgatója és Rezsonya Katalin, DLA szobrászművész, adjunktus) 13 pályamunkát választott ki, melyek Pécs legváltozatosabb közterein kerülnek kiállításra a fesztivál ideje alatt. A kiállítást a „Play me,I'm yours”projekt szülőatyja, Luke Jerram fogja megnyitni augusztus 30-án.

„Play me, I’m yours! – nyertesek:

• Badurina, Filip (Horvátország, Rijeka)
  • Budapest Art Brut Galéria (Budapest)
  • Gombó Zsófia (Budapest)
  • Gönczi Gergő (Pécs)
  • Hrusic, Amila (Bosznia-Hercegovina, Zenica)
  • Karas Dávid (Budapest)
  • Kovács Krisztina (Budapest)
  • Kusnyár Eveline (Balassagyarmat)
  • Lowas Péter (Pécs)
  • Markota, Jure (Szlovénia, Slovenj Gradec)
  • Parlag István (Szlovákia, Rimaszombat)
  • Szitás Bernadett (Budapest)
  • Vasic, Gabriela (Szerbia, Belgrád)

A mi zongoránk Koncepció

A Budapest Art Brut Galéria zongorája egy közösen, a betegek és a Galéria dolgozói által készített alkotás. A mi zongoránk Noé bárkájának történetét dolgozza fel. A hangszer teste Noé bárkáját mintázza, az art brut hajóját, amely eszközként szerepel a pszichiátriai betegekkel szemben a társadalomban élő előítéletek feloldására. A Galéria egy óvó burkot von a betegek köré, amely védi őket az özönvíztől, a társadalom tengerében gerjedő, örökös konfrontációtól. Nagyon fontos, hogy a társadalomban élő negatív berögződéseket, csak közös erővel tudjuk megváltoztatni. A közösségi erő jelenlétét a zongorán girlandszerűen összefonódó kezek jelképezik, az egymásról festett portrék az összetartozás eszméjét erősítik a páciensekben. A zongora a művészet (zene) erejét szimbolizálja, melynek segítségével a társadalom és a fogyatékkal élők közötti falak leomlanak. A mű bemutatása hozzájárul a pszichiátriai betegek társadalmi reintegrációjához. A Pécs Sopianae által meghirdetett projektre alkotónként és csoportosan kivitelezendő tervekkel pályáztunk. Az általunk támogatott alkotókra jellemző az elszigeteltség, a bizalmatlanság. A gyógyszeres, a szocio- és pszichoterápia mellett bizonyítottan jó hatással van a betegek gyógyulására és a rehabilitációjukra az alkotó tevékenység, a művészi kreativitás folyamata és a létrehozott művészi alkotások környezet által történt elismerése és elismertetése. Jelen esetben az is óriási dolog, nagy előrelépés, hogy nevüket adva, alkotásaikat vállalva, a határidőhöz igazodva ki mernek állni a művészet nemzetközi porondjára.

A projekt lezárulása után a "Mi zongoránk" visszakerült a BAB Galériába és a mai napig tökélestesen működik.

Fotógaléria