Közhasznúsági jelentések

A 2007-2008-ban Budapesten (Nyugati tér) megrendezett Karitatív Karácsonyi Vásár tapasztalatai katalizálták a MORALBA Nonprofit Kft. életre hívását. Az eseményen mindkét alkalommal 10 nonprofit szervezet (alapítvány, egyesület, nonprofit kft., szociális foglalkoztató intézmény) vett részt megváltozott munkaképességű – leggyakrabban valamilyen fogyatékkal élő – klienseik kézműves termékeivel. Az eladásra kínált árukészlet alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a komplex rehabilitáció keretében szociális foglalkoztatást végző szervezetek nincsenek felkészülve és lehetőségeik is korlátozottak a termékeik piacra juttatásával és értékesítésével kapcsolatban. Nem ez a fő célja a tevékenységüknek, viszont komoly financiális segítséget jelenthet a „melléktermékként” létrejövő jó minőségű termékeik értékesítéséből származó többletbevétel.

Problémák, amelyek gátolták a meglévő árukészlet értékesítését:

1. Azonos termék kínálat sok szervezetnél, ami kompetitív helyzetet hozott létre (gyertyák, terítők, szőnyegek, kerámiák stb.)
  2. A tervezés, a formák és a minőség jelentősen változó színvonala
  3. Személyi feltételek hiányossága – az eladásra nem felkészült, nem felkészített eladók részvétele a vásáron
  4. Következetlen árképzés

A MORALBA Nonprofit Kft. alapítói, mint rehabilitációs és szociális foglalkoztatást végző és/vagy elősegítő szervezetek, azon egyező akarattal és célból határozták el a Társaság létrehozását, hogy a különböző okokból csökkent munkaképességű és ezért a munkaerőpiacon hátrányos helyzetűek foglalkoztatása keretében előállított termékek piacképességét koncentrált piacra lépéssel elősegítsék, ezáltal lehetőség szerint növekedjenek a foglalkoztató szervezetek rehabilitációs és szociális foglalkoztatás fenntartására fordítható forrásai.

2009. évi megalakulásunk óta a fenti problémák megoldására kidolgoztunk egy működési modellt - „MORALBA modell” – és tevékenységünket az alábbi szempontok szerint alakítottuk partnereinkkel:

Mit szolgáltatunk a partnereinknek?

(Partnereink szociális foglalkoztatással foglalkozó szervezetek és akkreditált munkahelyek.)

• Értékesítési csatornákat biztosítunk (vásárokon, online, cégek közvetlen megkeresésével)
  • Logisztikai, pénzügyi, adminisztratív és ügyfélszolgálati feladatokat látunk el
  • Marketing – Arculatot teremtünk partnereinknek
  • Networking – tapasztalatcsere lehetőséget biztosítunk, partnerkapcsolatokat építünk
  • Tudásbázist tartunk fenn – megosztjuk a tapasztalatainkat, bevált gyakorlatokat, piaci információkat keresletről, kínálatról, árakról
  • Tanácsadás/Oktatás – segítjük partnereinket, hogy jobban megértsék a piac működését, sajátosságait, annak érdekében, hogy gazdaságosabban, rugalmasabban, sikeresebben működhessenek

Mit szolgáltatunk a vevőinknek?

• Minőségbiztosítás – garantáljuk, hogy az általunk forgalmazott áruk jó minőségű, kézzel készített termékek, melyeket megváltozott munkaképességű emberek állítottak elő, az érvényben lévő törvények, jogszabályok maradéktalan betartásával.
  • Egyedi termékek – rendelésre, 1-től 10.000 darabig
  • Vállalati szociális felelősségvállalás – partnereinket segítjük, hogy szociálisan felelősségteljes vállalatokká/állampolgárokká váljanak
  • Tanácsadás - segítjük partnereinket/vevőinket, hogy jobban megértsék a szociális szféra működését, sajátosságait, annak érdekében, hogy hosszú távú partnerkapcsolatokat építhessenek ki a különböző rehabilitációs és szociális foglalkoztatást fenntartó intézményekkel.

Elképzelésünk szerint, azzal a munkával amit elkezdtünk, nemcsak azt mutatjuk be, hogy a szociális foglalkoztatás keretében jó minőségű, a piacon eladható termékek készíthetők és készülnek is, hogy az intézmények a szociális foglalkoztatás (fejlesztő felkészítő foglalkoztatás, munkarehabilitáció, védett munkahelyek) „melléktermékeként” szabadon felhasználható bevételhez juthatnak, hanem a komplex rehabilitációban résztvevő kliensek számára is jelentős pozitív hatása van a munkájuk során létrehozott termékeknek.

Mit szolgáltatunk a megváltozott munkaképességű embereknek?

• Láthatóság    az általuk készített termékek piacra vitelével az emberekben tudatosul, hogy a megváltozott munkaképességű emberek munkájukkal értékeket hoznak létre
  • Tisztelet        felhívjuk a társadalom figyelmét a megváltozott munkaképességű emberek értékeire, képességeire és munkához való jogára
  • Önbecsülés     értelmet adunk munkájuknak, ezáltal is tudatosítva, hogy értékes tagjai a társadalomnak, akik nem szorulnak szánalomra vagy könyöradományra
  • Integráció      ösztönözzük a munkaerőpiacon és a társadalomban a fogyatékkal élő emberek integrációját, illetve re-integrációjukat

Jelenleg 10 partner szervezettel működünk együtt. A rendelkezésre álló termékkínálatból közösen kialakítottuk az eladásra kínált termékpalettát. Az értékesítésben és a szállításban is együttműködve sikeresen folyik tevékenységünk.

Moralba Nonprofit Kft. Alapítói:

• Moravcsik Alapítvány (Budapest),
  • Alba Civitan Rehabilitációs Nonprofit Kft. (Székesfehérvár),
  • „Fogadj Szeretetedbe” Alapítvány (Mohács),
  • Pécsi Napközi Otthon (Pécs)

Ügyvezető igazgató:
dr. Simon Lajos