A 2011 áprilisában alakult Gubacs Társulat tevékenységét meghatározza, hogy tagjai pszichiátriai zavarral élnek. Egyik legnagyobb problémájuk a betegség o ás a társas viszonyokban, a szorongás, a hangulatzavar okozta gátlás az életminőség kiteljesedésében.

A próbák, foglalkozások oldott, jó hangulata csökkenti a gátlásokat, segít a megnyilvánulásokban, érvényesül a közösség megtartó ereje. Különleges tevékenységünkben az, hogy darabjaink forgató könyvét magunk írjuk, a táncos produkciók koreográfiáját közösen tervezzük s az ilyen jellegű alkotás az ellátottaknak különös élményt, kibontakozást jelent, növeli önértékelésüket.

Rólunk írták:
Népszava Online (2014. július 25.) - Drámajátékok a Gubacsban

Gubacs Társulat az "Esély" című műsorban. 3. rész / 2014. június 20.
Az Esély, az M1, péntek délutánonként jelentkező magazinja ami nemcsak a fogyatékkal élőkhöz szól, hanem mindazokhoz, akiket érdekel, hogyan lehet sérültként is teljes életet élni.

Díjak

2014. Pszichiátriai Betegek IX. Országos Színjátszó és Művészeti Találkozója - Arany minősítés és a zsűri különdíja az ötletes jelmezek és díszletek miatt

2012Pszichiátriai Betegek VIII. Országos Színjátszó és Művészeti Találkozója - Arany minősítés

Repertoár

"Nekuláj" román népmese feldogozása

2013.
 „Táncbéli táncszók” - Nagy László és József Attila verseiből készült
zenés összeállítás

2012.
X-Men Kéry Ferenc ötletének zenés, táncos feldolgozása

2011.
Evolution Dance - Zenemixre épülő koreográfia
Melyiket a kilenc közül? - Jókai Mór művének zenés, táncos feldolgozása

A Társulat vezetője :
Szakács Melinda drámapedagógus
Elérhetősége:
Email: szakacs.melinda(kukac)med.semmelweis-univ.hu
Tel.: +36 20 825 0128

Pszichiátriai Betegek IX. Országos Színjátszó és Művészeti Találkozója

2014. június 17-19. között, a Bázakerettyei Pszichiátriai Betegek Otthona és Rehabilitációs Intézete, a Pszichiátriai Betegek Országos Módszertani Intézete és a Völgy Alapítvány közös szervezésében került megrendezésre a IX. Pszichiátriai Betegek Országos Színjátszó és Művészeti Találkozója Nagykanizsán.

A rendezvényen több mint 30 színpadi produkciót láthattak az érdeklődők. Az előadásokat színházi és szociális szakemberekből álló szakmai zsűri értékelte.

A találkozó helyszínén művészeti és kézműves kiállításon voltak láthatók a pszichiátriai betegek alkotásai.

A Gubacs Társulat produkcióját a zsűri Arany fokozatú díjban részesítette, valamint a zsűri különdíjában az ötletes jelmezek és díszletek miatt.

Képgaléria

A Moravcsik Alapítvány Kuratórium elnöke, dr. Simon Lajos és a Moravcsik Alapítvány Integrált Szociális Intézmény igazgatója, Pucsek József írásbeli dícséretben részesítették a Társulat tagjait az eredményes szereplésért.

Képgaléria (Facebook)

Pszichiátriai Betegek VIII. Országos Színjátszó és Művészeti Talákozója

2013. decemberében jelent meg a Találkozó történetét bemutató kiadvány, amelyben a Gubacs Társulat is szerepel.

Táborozott a Társulat

2013. október 25 és 30. között a Moravcsik Alapítvány Gubacs Társulata Nagykanizsán Színjátszó és Képzőművészeti táborban vett részt, melyet a Völgy Alapítvány a pszichiátriai betegek és iskolás fiatalok együttes részvételével pályázati program  keretein belül valósított meg.
A tábor résztvevői: Mohácsról, Szentgotthárdról, Budapestről, Zalaegerszegről, Bázakerettyéről, Nagykanizsáról, Zalaszentlászlóról, Lentiből érkeztek, 13 fiatal és 30-35 felnőtt a vesz részt drámajáték-színjátszás, a nemezelés és a rajz-festészet foglalkozásokon.

A Társulat tagjainak rendkívüli öt napban volt részük. A Lázár Péter drámajátékmester által vezetett foglalkozásokon azon túl, hogy ismeretségek, barátságok szövődtek, bepillantást nyerhettek a drámajáték fortélyaiba, megtanulhatták, hogy a szituációs játékok, ritmus gyakorlatok, helyzetgyakorlatok hogyan formálják az egyént, hogyan lehet ezt tovább vinni, alkalmazni a színjátszásban. Sok-sok kacagás, móka kísérte a játékokat. A Gubacs Társulat tagjai a képzőművészeti foglakozásoknál a selyemfestést választották. Kollégáink tapasztalatokban, élményekben gazdagon érkeztek haza.