A Szociális és Munkaügyi Minisztérium „Fogyatékos személyek országos és regionális szervezeteinek támogatása” című, FOG-FOF-09 kódszámú pályázat keretében, a fogyatékos személyeket érintő társadalmi szemlélet kedvező irányú megváltoztatása, a társadalmi tudatformálás elősegítése érdekében célunk volt lehetővé tenni a személyes találkozást a fogyatékkal élők, családtagjaik és más társadalmi rétegekhez tartozó csoportok között. A társadalmi tudatformálásban jelentős szerepe van az érintetteknek, a személyes példamutatásnak, a pozitív példák bemutatásának.

„Párhuzamok” fotopályázat

A társadalmi tudatformálásban jelentős szerepe van az érintetteknek, a személyes példamutatásnak, a pozitív példák bemutatásának. Az Alapítvány 2010. február 1-én „Párhuzamok” címmel fotópályázatot ír ki fotográfusok számára. Témája: egymás mellett megjeleníteni, hogy a fogyatékos emberek is ugyanúgy élnek, éreznek, és cselekszenek mint egészséges társaik. A pályázatra beérkező fotókat a Budapest Art Brut Galéria Művészeti Tanácsa zsűrizi és az általuk összeállított anyagból a Galériában megnyitunk egy kiállítást, amely fél évig megtekinthető lesz a nagyközönség számára. A kiállítás megnyitója 2010. április 30-án ünnepélyes keretek között, a célcsoport, a fogyatékosokkal foglalkozó szervezetek, a szakintézmények meghívásával történik. A mentális fogyatékkal élők, a mozgássérültek személyek esetében is a művészet aktív művelése egyúttal rehabilitációs tartalmú is. A fotópályázat segíti a résztvevő fogyatékos emberek aktív szabadidős tevékenységét és művészeti alkotások létrehozását.

Alapítványunk fő célja a programmal:

A társadalmi tudatformálás elősegítése érdekében láthatóvá kívánjuk tenni a fogyatékkal élők és a társadalom többi tagja közötti megannyi hasonlóságot, értékteremtő képességet, amit a fotópályázatra beküldött képek kiállításon szerepeltetésével érünk el.

Lehetővé tesszük a személyes találkozást a fogyatékkal élők, családtagjaik és más társadalmi rétegekhez tartozó csoportok között, mivel a cél elérésében jelentős szerepe van a személyes példamutatásnak, a pozitív példák bemutatásának.

A kiállításon bemutatott fotók - párhuzamba állítva a fogyatékosok és a társadalom egyéb csoportjainak tevékenységeit - megmutatják, hogy a fogyatékosok is ugyanúgy élnek, éreznek, mint egészséges társaik. A saját tapasztalat segít a társadalmi szemlélet kedvező irányú változásában.

A fotópályázat kiírása bármely társadalmi csoportba tartozó személynek szól, a hirdetések útján széles körben tudjuk elérni a pályázni kész személyeket, köztük a célcsoport tagjait is, különös tekintettel a mentális fogyatékkal élőkre és mozgássérültekre, akik relevánsan tudják bemutatni saját életüket, életkörülményeiket. Fontos, hogy a fotográfusok részt vegyenek a fotópályázaton és megmutassák a kiírt témában a gondolataikat, érzéseiket.

A fotópályázat nyerteseinek pénzdíjat ajánl fel a Moravcsik Alapítvány összesen 300.000,- Ft értékben, vállalva a pénzdíjak után fizetendő 25 % adó megfizetését is:

1. hely 100.000,- Ft
2-3. hely 50-50.000,- Ft
különdíjak: 100.000,- Ft

A projekt szakmai vezetője:
Kopek Gábor, egyetemi tanár, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora , a Budapest Art Brut Galéria Művészeti Tanácsának tagja.

Budapest Art Brut Galéria Művészeti Tanácsának tagjai.

Már egy ideje kerestük a lehetőséget, hogyan tudnánk, a képzőművészeten kívül, más művészeti ág alkotóit és technikáit munkánkba bevonva tovább bővíteni lehetőségeinket. A projekt keretén belül, meghirdettünk egy pályázatot, ahol a fotóművészet eszköztárát felhasználva a fogyatékkal élők életét sztereotípiáktól mentes módon bemutató képekkel lehet jelentkezni. A pályázatra az ország különböző pontjairól és még a határon túlról is érkeztek fotók. 67 fotós 505 alkotást küldött be, amiből a szakmai zsűri kiválasztotta a nyertes alkotásokat és az április 30-án nyíló kiállításon bemutatásra kerülő képeket. A „Párhuzamok” című fotókiállításon 21 alkotó 56 fotója került bemutatásra. Az anyag jelentőségét és magas színvonalát mutatja, hogy a megnyitót követően több intézmény és szervezet jelezte, hogy szeretnék bemutatni a kiállítás anyagát. A fotókat jelenleg Mohácson lehet megnézni, majd 2011. elején Pécsen kerül bemutatásra, azt követően pedig Csongrádon és Egerben.