Tevékenységek

Célja: Az art brut katalógus mentális fogyatékkal és/vagy betegséggel élő személyek festményeit bemutató gyűjtemény. Az alkotók ihletüket, napi problémáikat, a világhoz való viszonyulásukból fakadó kérdéseiket festmények formájában tárják a szemlélő elé. Ez nem egy szokványos, mindennapinak mondható kiadvány, hanem feltárulkozás, bemutatkozás és egyben kapcsolatteremtés is azokkal az emberekkel, akik másként, „köznapi” emberként szemlélik a világot. Az art brut művészek festményeken keresztül mutatják meg nekünk azt, hogy ők hogyan vélekednek a világról. Betekintést engednek saját lelki és képzeletvilágukba. Így bátran állíthatjuk, hogy ezek a festmények ritka és megtisztelő feltárulkozások, amely elgondolkodtató és tanulságos lehet minden olvasó számára, amelyből ihletet és erőt meríthet a mindennapjaihoz. Fő célkitűzésünk, hogy a festménykatalógus jövendőbeli szemlélője minél jobban megismerhesse és megérthesse ezen alkotók színes, különleges, egyedi gondolat és érzelemvilágát és a kultúra területén megteremtsük az esélyegyenlőséget.

Tervezés, módszertan
Art brut művészek műveinek katalógusszerű bemutatása mellett  a hazai és nemzetközi szakmai körökben elismert személyek értekezésein keresztül kerüljön bemutatásra az art brut stílusirányzat, a hazai art brut művészet és a Budapest Art Brut Galéria úttörő tevékenysége, a művészetterápia és az art brut viszonya és a nemzetközileg is egyedülálló Dinamikus Rajzvizsgálat módszer alkalmazása a művészetterápiában.

Megvalósulás, a könyv (katalógus) paraméterei
A könyv 72 oldalon színes nyomtatásban mutatja be az art brut művészek 36 alkotását. A szerkesztő előszavát követően 4 autentikus szerző négy cikkben ír az előző bekezdésben megjelölt témákról. A könyv kétnyelvű, angol és magyar nyelven olvasható. A könyv 1000 példányban jelent meg és a megjelenés alkalmából könyvbemutatót szerveztünk a Pepper Galériában, összekötve a könyvben szereplő képek eredeti festményeinek kiállításával.

Tapasztalatok
A könyv a szakmai körökben egyértelmű sikert aratott megjelenésének tartalmi és nyomdai minőségével és azzal, hogy hiánypótló szakmai anyag a kortárs művészetben és a megjelenő művészeti kiadványok között. Fontos és örömünkre szolgáló szakmai tapasztalat, hogy a könyvben szereplő pszichoszociális fogyatékkal élő art brut művészek önbizalmát, önértékelését komoly mértékben erősítette a könyv megjelenése, amelynek során megtapasztalták a környezet stigma mentes kommunikációját személyükkel kapcsolatban.

A rendezvényről további fotók Facebook oldalunkon láthatók

Partnerek