A Moravcsik Alapítványnál végzett közösségi szolgálat és közérdekű önkéntes tevékenység szerteágazó, mivel az itt folyó tevékenységek is kiterjedtek, érintve az ellátottak életének számos területét, mint:

• az Intézményen belüli foglakoztatás,
  • az egészséges életmód kiteljesítése,
  • szabadidő aktív eltöltése,
  • mentális egészségük védelme,
  • társas kapcsolatok ápolása, bővítése,
  • kommunikáció fejlesztése.

Ezeken a tevékenységeken túl, a közösségi szolgálatot végző diákok és önkénteseink aktív résztvevői, segítői szélesebb célcsoportot érintő rendezvényeinknek is. A közösségi szolgálat szervezése során fontosnak tartjuk, hogy az Alapítványunknál tevékenykedő diákok életkoruknak, egyéni sajátosságaiknak megfelelő tevékenységekbe legyenek bevonva.

A diákoknak, önkénteseknek a programba lépés előtt bemutatjuk Alapítványunkat és a nálunk folyó munkát, tájékoztatjuk őket a feladatokról és felkészítjük a programban felmerülhető rendkívüli esetekre.

A közösségi szolgálat és az önkéntesség fogalma elkülönül egymástól a két fogalom azonos elemei ellenére.

Az önkéntesség olyan tevékenység, amelyet a személy szabad akaratából, egyéni választása és motivációja alapján, a pénzügyi haszonszerzés szándéka nélkül végez más személy, személyek vagy a közösség javát szolgálva. Sajátos értékeket hordoz magában, amely megkülönbözteti a fizetett munkától (közösségi gondoskodás, a társadalmi szolidaritás, karitatív tevékenység).

A közösségi szolgálat szociális, környezetvédelmi, a diákok helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása.

A két fogalom különbségei terén a legfontosabb elem a motiváció, a tevékenység végzésére vonatkozó belső indíttatás kiemelése, hiszen az önkéntes tevékenység a személy szabad akaratából valósul meg, nincsen semmilyen külső kényszerhez kötve, és végzéséért sem várható el semmilyen anyagi előny vagy ellenszolgáltatás. A közösségi szolgálat pedagógiai célzatú kötelezettség, amelynek végzése során csak a tevékenység kiválasztásában valósulhat meg a szabad döntés, ugyanakkor az érettségi előfeltételeként valóban nem érdek nélküli. A közösségi szolgálat lehet kötelező, mert ennek pedagógiai tartalma pontosan a szociális érzékenység erősítése.

A közösségi szolgálatra vonatkozó jogszabályok:

• Nemzeti köznevelési törvény
  • A Köznevelési törvény végrehajtási rendelet
  • 20/2012. EMMI rendelet (1) Az iskola pedagógiai programjáról
  • 326/2013. (VIII. 30.) Kormányrendelet
  • 2005. évi LXXXVIII. törvény a közérdekű önkéntes tevékenységről
  • Nemzeti alaptanterv
  • Nemzeti Önkéntes Stratégia 2011-2020
  • Civil törvény
  • Közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény

Amennyiben önkéntesként, vagy közösségi szolgálat keretében szeretne részt venni munkánkban, kérjük keresse önkéntes koordinátorunkat:
Fogdné Nemecz Ágnes