BETŰMÉRET

6. rekreációs és alkotótábor

Alapítványunk idén 6. alkalommal szervezte meg rekreációs és alkotótáborát, melyen idén az M1 Esély című műsorának stábja is tiszteletét tette. Egy rövid filmet készítettek arról, hogy kik vagyunk mi és miért is olyan különleges ez a néhány nap az életünkben (a riport 15 perc, 15 másodperctől megtekinthető)!
 
 
Néhány hete meglátogatott Bennünket a HVG, hogy az egészségügyi ellátórendszerről szóló videósorozatukhoz anyagot készítsenek. Hogy milyennek látnak ők és kik vagyunk mi, az a videóból kiderül.
 
A videó itt nézhető meg: https://www.youtube.com/watch?v=4unEzsccmX4 
 

Boldog NŐNAPOT!

2015. március 9-én a BAB Galériában kellemes meglepetést szereztek a Moravcsik Alapítvány férfi tagjai a kolléganőiknek. Virággal, csokoládéval és kedves szavakkal köszöntötték őket nőnap alkalmából.

Fotógaléria


Erdőmentőkkel az erdő élővilágáért

2015. március 1.
Az Erdőmentők Alapítvány munkatársaival és önkénteseivel közösen helyeztük ki a Kőbányai erdőbe az Alapítványunk munkatársai (kliensei) által készített madáretetőket és odúkat.

Fotóalbum


Családi és Egészségnap

2015. január 18-án, jó hangulatban, vidáman zárult a Moravcsik Alapítvány és a Gold Center közös szervezésében megtartott  első Családi és Egészségnap. Több mint 200 résztvevő élvezte a változatos programokat, akik Balmazújvárosból, Mohácsról, Debrecenből, Pécsről, Szentgotthárdról és Budapestről érkeztek, hogy együtt sportoljanak ezen a napon. 
A legújabb csoportos mozgásformák mellett, fallabdázásban, kispályás fociban, életmóddal kapcsolatos társasjátékozásban, jógában, váltóversenyen, valamint szakrális körtáncban is kipróbálhatták magukat az érdeklődők. Aki elfáradt, az pihenésképpen belehallgathatott olyan előadásokba, amelyek a pszichiátria, az egészséges életmód és a sport kapcsolatára fókuszáltak.

A nap végén megtartott eredményhirdetés után senki sem távozott üres kézzel, a focikupa pedig maradt itthon, a "Moravcsikók" otthonában.

Fotógaléria

Részletes program


Szent Márton nap a Skanzenben

2014. november 8-9-én a Skanzen idei utolsó nagy eseménye Szent Márton napjához kapcsolódik. A programokon a gasztronómia és a bor szerelmesei mellett a kézművességet és a minőségi időt együtt tölteni kívánó társaságoknak, családoknak is kedveznek a szervezők. Alapítványunk, a Moralba Nonprofit Kft-vel közösen kiváló minőségű kézműves termékeivel részt vett a program keretében megrendeztt kézműves vásáron.


Erdőmentőkkel az erdő élővilágáért

2014. október 26-án az Erdőmentők Alapítvány munkatársaival közösen kiraktunk 50 db. madáretetőt és 50 db. mesterséges odút az Újpesti farkas-erdőben.

A túrát és a projektet vezette: Csanádi Viktor

Képgaléria


Erdőmentőkkel az erdő élővilágáért

A Moravcsik Alapítvány az Erdőmentők Alapítvánnyal karöltve tesz nemcsak az emberekért, de a természetért is.

Ez alkalommal egy budapesti erdő élővilágának megóvása a cél. Ehhez a Moravcsik Alapítvány munkatársai és kliensei mesterséges odúkat és madáretetőket készítettek, melyeket az akció keretében a két alapítvány munkatársai közösen telepítenek ki az erdőbe .

Az etetőknek és odúknak köszönhetően az énekesmadár-állomány esélye a téli időszak átvészelésére jelentősen növekszik, hiszen a folyamatos táplálék ellátás, valamit az összebújásra alkalmas menedékek a legnagyobb hideget is elviselhetőbbé teszik számukra. 

A telepítés 2014. október 26-án, egy közös túra keretében valósul meg, melynek során az Erdőmentők beavatják az erdő titkaiba a résztvevőket, valamint bemutatják az élőhely különlegességeit.

Készülnek az etetők és az odúk a műhelyben - fotók a Facebookon


Szüret Nagyszékelyben

2014. október 10-én, a Moravcsik Alapítvány Integrált Szociális Intézet kliensei és hozzátartozóik, munkatársai és önkéntesei Nagyszékelyre utaztak.

Kapitány Hilda, aki már évek óta önkéntesként dolgozik Alapítványunknál meghívta az Intézet klienseit, munkatársait, önkénteseit nagyszékelyi nyaralójába egy kis szüreti mulatságra. A 40 fős csapat út közben megállt Simontornyán, ahol megnéztük a XIII. században épített, majd a későbbi években tovább bővített várat. Nagyszékelybe érkezésünk után gyorsan birtokba vettük a kertet, ahol közösen készítettük el a finom ebédet, szedegettünk egy kis szőlőt, megnéztük a Nagyszékelyi református templomot és sétáltunk a faluban. Nagyszékely református templomegyüttese az országban egyedülálló. A kisebbik templom román kori eredetű, a nagyobbik Tolna megye legnagyobb református temploma, ezt a betelepült német lakosság építette magának a 18-19. század fordulóján közvetlenül a kis templom mellé. A falu jellegzetessége még a megmaradt épített környezet – a második világháború óta szinte egyáltalán nem épült új ház a településen, így a még megmaradt, jórészt gazdagabb sváb porták, hosszú parasztházak egyedi 20. század eleji hangulatot varázsolnak a falunak.

Fotók a Facebook-on


BAB Galéria megnyitó

2014. október 7-én 17 órakor Sajó Boglárka önálló kiállításával megnyitjuk az új Budapest Art Brut (BAB) Galériát Budapest, VIII. ker. Üllői út 60-62. szám alatt. A megnyitót követően a Galéria hétköznap 10-18 óra, szombaton 10-14 óra között látogatható lesz. 

Fotók a Fecebookon


5. PsychArt24 művészeti maraton

Intézményünk munkatársai részt vettek az 5. PsychArt24 művészeti maraton előkészítésében, szervezésében és 2014. szeptember 26-27-én a lebonyolításban. 

A rendezvényről fotókat láthat a Facebook-on.


Toulouse-Lautrec világa kiállításon voltunk

2014. auguszts 18-án, a "Kultúrpéntek" című program keretében az Intézmény klienseivel és munkatársaival, összesen 40-en, a Szépművészeti Múzeumba voltunk, ahol Toulouse-Lautrec rajzain, grafikáin át betekinthettünk a 19. század végi Párizs éjszakai életébe. Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) születésének 150. évfordulója alkalmából, a Szépművészeti Múzeum rendezett kiállítást a művész életének utolsó 10 évében készült litográfiáiból. A kiállításon mintegy 170 alkotás került bemutatásra. 

Köszönjük a lehetőséget és a kedves fogadtatást a Szépművészeti Múzeumnak.

Fotók (Facebook)


Kirándulás a Solymári várba

Intézményünk kis csapata 2014. június 21-én a Solymári várhoz kirándult. A kirándulást Kalmár Attila, volt kollégánk szervezte.


Gubacs Társulat az "Esély" című műsorban3. rész / 2014. június 20.

Az Esély, az M1, péntek délutánonként jelentkező magazinja ami nemcsak a fogyatékkal élőkhöz szól, hanem mindazokhoz, akiket érdekel, hogyan lehet sérültként is teljes életet élni.


Pszichiátriai Betegek IX. Országos Színjátszó és Művészeti Találkozója

2014. június 17-19. között, a Bázakerettyei Pszichiátriai Betegek Otthona és Rehabilitációs Intézete, a Pszichiátriai Betegek Országos Módszertani Intézete és a Völgy Alapítvány közös szervezésében került megrendezésre a IX. Pszichiátriai Betegek Országos Színjátszó és Művészeti Találkozója Nagykanizsán.

A rendezvényen több mint 30 színpadi produkciót láthattak az érdeklődők. Az előadásokat színházi és szociális szakemberekből álló szakmai zsűri értékelte.

A találkozó helyszínén művészeti és kézműves kiállításon voltak láthatók a pszichiátriai betegek alkotásai.

Alapítványunkat a Gubacs Társulat 20 fős csapata képviselte, Szakács Melinda művészeti vezető kíséretében, akik a "Nekulaj" című román népmese saját készítésű adaptációját mutatták be.

A Gubacs Társulat darabjával arany fokozatú minősítést kapott, valamint a zsűri különdíját az ötletes jelmezek és díszletek miatt.

Képgaléria

A Találkozó megnyitója.


Pünkösdi Sokadalom a Szentendrei Skanzenban

2014. június 8-9-én, a Szellemi Kulturális Örökség Nemzetközi Találkozója került megrendezésre a Pünkösdi Sokadalom keretében.
Pünkösdkor a hazai Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő 19 közösség lakta be a Skanzen portáit. A magyarországi közösségek mellett nemzetközi vendégek is bemutatatták a pásztorélettel kapcsolatos örökségüket.

A program keretében megrendezett kézműves vásáron Alapítványunk is bemutatta portékáit.

Képgaléria (Facebook)


Ki Mit Tud? 2014

Időpont: 2014. május 30. 9 óra
Helyszín: Budapest Art Brut Galéria, Kőbányai út 22.

A rendezvény az intézményekben élő, vagy oda bejáró, művészeti csoportokban tevékenykedő, fogyatékkal élő emberek tehetségének bemutatására, valamint a segítők szakmai tapasztalatcseréjére ad lehetőséget.

Az alapítványunk immár negyedik alkalommal rendezte meg a Ki Mit Tud? programját.

A rendezvény 40 fellépő vett részt, ahol különböző kategóriákban mutatták be tudásukat a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ – Forrásház központjából (Gyógyító Művészeti Műhely és Tárt Kapu Szinház), a Mohácsi Önkormányzat Pándy Kálmán Otthonából, valamint a Moravcsik Alapítványtól érkező fellépők.

A rendezvény megszokottan a Gubacs Társulat fellépésével kezdődött, akik a "Nekuláj" című, népmesei alapokra épülő, saját feldolgozású új darabjukat mutatták be. Ezt követően kezdődött a Ki Mit Tud? programja, ahol képzőművészeti kategóriában saját készítésű bőr –és textiltermékeket, festményeket, szobrokat, tűzzománc termékeket láthatott a nézőközönség. Az előadóművészek között énekesek és hangszeres előadóművészek léptek fel. Ez a kategória volt a legváltozatosabb, mert népdallal, modern énekkel, élőzene kísérettel szórakoztatták a zsűrit és a publikumot. A hangszeres előadások között megjelent a gitárjáték, zongora előadások, valamint a pikoló különleges hangját is befogadhattuk. A rendezvény érdekessége volt, hogy a klasszikus versek mellett saját költeményekkel is megjelentek a szereplők, akik nagy sikert arattak.

A zsűri tagjai:

Fellegi Ádám – koncert-zongoraművész
Fried Zsófia – Belső Értékeinket Kibontakoztató Egyesület
Juhászné Kovács Ilona – Moravcsik Alapítvány
Kovács Emese – Art Brut Galéria
Sántha Zsolt – előadóművész, gyógypedagógus
Dr. Simon Lajos – Moravcsik Alapítvány

Amíg a zsűri tanácskozott, a Pándy Kálmán Otthonból érkező Letz Csaba énekes szórakoztatta a közönséget, akik a jó hangulat következtében táncra perdültek. Csaba nemcsak az énektudásával kápráztatott el mindenkit, hanem rögtönözve segítette a fellépők sikerességét is. A zsűri döntése idén sem volt könnyű, így több arany és ezüst érem született. A közönség különdíját Gajda Mariann (Forrásház) nyerte el, aki saját szerzeményét adta elő zongorán. A zsűri különdíját Letz Csaba (Pándy Kálmán Otthon) kapta, aki magával ragadta a nézőközönséget és a rendezőket egyaránt énektudásával.

Az ez évi tapasztalataink alapján az ötödik jubiláló Ki Mit Tud? rendezvényünket két naposra tervezzük.

Képgaléria (Facebook)


Opel Családi Nap a Hungaroringen

2014. május 17-én, a Hungaroringen került megrendezésre az Opel Családi Nap. A rendezvényen közel 40 ezer ember vett részt, amivel az egyik legnagyobb hazai autós és családi eseménynek számít. A szervezők számtalan ingyenes családi és izgalmas autós programmal várták a látogatókat.

Az Opel Családi Nap egyik idei újdonsága a Segítő Vásár volt, amelyben a fogyatékkal élő emberek közreműködésével készített magyar termékeket és szolgáltatásokat lehetett vásárolni. A vásáron Alapítványunk is képviseltette magát a MORALBA Nonprofit Kft.-vel közösen. Munkatársaink nemcsak a munkából vették ki részüket, hanem a szórakozásból is.


Grill-party

Thurn Gábor barátunk és önkéntesünk meghívására a Moravcsik népes csapata 2014. május 10-én (szombaton) Grill-partyn vesz részt.
Pontos cím: III. ker., Nánási út 2. (106-os busszal a Silvanus sétányig).

Képgaléria


"Emberi kapcsolatok" - kiállítás a PsychArt24 művészeti maratonon készült festményekből

Helyszín: Kulturális Szalon, Budapest, XII. ker. Böszörményi út 34/a.
Megnyitó: 2014. május 7. 14 óra
A kiállítást megnyitja: Köllő Miklós, az Újbudai Kulturális Intézet művészeti vezetője
A kiállítás megtekinthető: 2014. május 15-ig.

Képgaléria (Facebook)


VIII. Országos Zománcművészeti Biennále -  Utazik a Moravcsik!

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ kétévente hirdet pályázatot - egyéni alkotók és közösségek számára - tűzzománctechnikával készült alkotások létrehozására, melyre hagyományosan tematikus műveket vár. Ezúttal olyanokat, amelyeken a mesék, mondák, irodalmi alkotások, történetek hőseinek útján haladva, a vándorlás környezetében megjelenő útkísérő figurák, táji objektumok jelennek meg. A pályaművek képek, zománccal díszített plasztikák vagy dísztárgyak, ékszerek és kollekciók, valamint komplex, tematikus képegyüttest hordozó "építmények" (faliszekrény, díszdoboz, ill. különböző használati tárgyak) lehetnek. Az intézmény a biennálén felvonultatott alkotásokról és alkotóikról katalógust jelentet meg.

Az Alapítványunk keretében működő tűzzománc műhely munkatársai (Földes Szilvia, Kapitány Hilda, Szabó Mariann, Lengyel Zsuzsanna, Nagy Barbara és Adorján Eszter) is elküldték alkotásaikat.

A biennálé katalógusába Adorján Eszter és Nagy Barbara alkotása került bele.

A biennáléra beérkezett és befogadott alkotásokból 2014. április 26-án nyílik kiállítás, melyen mi is részt fogunk venni.

Indulás különbusszal, a József Attila Színháztól (3 Metró, Árpád híd).
Felszállás 7.30-tól.
Érkezés Egerbe kb. 10.30-kor.
11.00: a VIII. Tüzzománc Biennálé megnytója és a Kiállítás (Moravcsik-alkotások is) a Vitkovics Alkotóházban.
12.30: Ebéd a Nemzeti Kávéház Étteremben (különterem, frakkos pincér, húsleves, sajttal-sonkával töltött sertésjava Tábornok módra, savanyúság)
Ebéd után Várséta, városnézés.
Hazafelé esetleg Szépasszonyvölgy (ha van rá igény).
Az autóbusz hazafelé is a Színházhoz érkezik.

Képgaléria


Húsvéti tojásfestés

2014. április 18-án (péntek) az Intézet dolgozói és önkéntesei összejöttek a Galériában és közösen készültek a húsvéti ünnepre.


A "Kultúrpéntek" program keretében, csütörtök este a Nemzeti Színházban jártunk

2014. április 17-én, az Újvidéki Színház a Nemzeti Színházban ünnepelte 40 éves évfordulóját. A jubiláló színház "Opera Ultima" című vendégjátékán mi is részt vettünk 50 fővel. A darab rendezője: Kokan Mladenović.

A Nemzeti Színház eddigi közös munkája az Újvidéki Színház társulatával adta az alapot ehhez a "lehetetlen küldetésről" szóló mese színpadra állítására. A történet alapját Beaumerchais két komédiája, "A sevillai borbély“ és a „Figaro házassága adja, amelyekből Mozart és Rossini világhírű operákat alkottak. 

Köszönjük a kedvezményes jegyeket a Nemzeti Színház vezetőségének.


Közbeszerezhetőek lettünk

2014. április 8-tól "közbeszerezhetőek" vagyunk!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az MNV Zrt. együttműködésében a szociálisan felelős közbeszerzés széleskörű alkalmazása érdekében a védett foglalkoztatók termékeit és elérhetőségét összegező adatbázis jött létre. Az adatbázis létrehozásának célja, hogy az NFM elősegítse a szociális szempontok minél szélesebb körű alkalmazását, valamint növelni szeretnék a védett foglalkoztatók számára fenntartott közbeszerzések számát.

Mi is benne vagyunk az adatbázisban.


Fellegi Ádám koncert a Galériában (II. sz. telephely)

Fellegi Ádám adott kamarakoncertet a Budapest Art Brut Galériában a Moravcsik Alapítvány munkatársainak 2014. április 3-án.
Fellegi Ádám concert-zongoraművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomat 1963-ban, majd a Magyar Állami Operaház korrepetitora, később az Országos Filharmónia állandó zongoraszólistája volt. Hazai és külföldi koncertjei mellett számos hanglemezt készített és önálló komolyzenei műsora volt a Magyar televízióban.
1974-ben Rio de Janeiro-ban vehette át az Artur Rubinstein díjat, majd 1981-ben Liszt Ferenc díjat, 1995-ben pedig Pro Urbe Budapest díjat kapott.
Az elmúlt években kezdett foglalkozni zeneterápiával.
A Galériában megtartott koncerten munkatársaink választhattak, hogy melyik komolyzenei művet szeretnék meghallgatni Fellegi Ádám tolmácsolásában. A művész úr játékát szöveggel kísérte, amelyekben ismertette a zenei mű hátterét, alkotóját, és a hozzá kapcsolódó érdekességeket. 

Képgaléria


Új telephellyel bővül a Moravcsik Alapítvány

2014. április 1-től új talephellyel bővül a Moravcsik Alapítvány. Az új telephelyet a Józsefvárosi Önkormányzattól béreljük és a felújítást követően a Budapest Art Brut Galéria fog beköltözni az új helységbe.

Terveink szerint, az új Galériát október elején nyitjuk meg, ahol új programokkal és kiállításokkal várjuk az érdeklődőket és a VIII. kerületi lakosokat.


Farsang

2014. február 21-én farsangi bulit tartottunk a Galériában.

Képgaléria

Képgaléria (Facebook)


PsychArt24 kiállítás

2014. február 3-án a PsychArt24 művészeti maratonon készült alkotásokból válogatott kiállítást nyitottunk meg a Darvas Galériában (Bp., XIII. ker. Pannónia utca).

Képgaléria (Facebook)

PsychArt24 - művészettel a diszkrimináció ellen


Mi is résztvettünk a Magyar Pszichiátriai Társaság Kongresszusán

Moravcsik Alapítvány Integrált Szociális Intézmény és társszervezeteinkben dolgozó megváltozott munkaképességű munkavállalók által készített termékek bemutatóját és vásárát rendeztük meg a Magyar Pszichiátriai Társaság Kongresszusán. 
A termékeket a Kongresszus ideje alatt (2014.01.23-01.25.), a Budapesti Kongresszusi Központ 1. emeletén voltak megvásárolhatók.

Képgaléria (Facebook)


Magyar Pszichiátriai Társaság Kongresszusa

Intézményünk munkatársai a Művészetterápiák a rehabilitációban kerekasztalon vesznek részt, mint közreműködők 2014. január 25-én (szombat), a Magyar Pszichiátriai Társaság Kongresszusán.

Szakács Melinda a dráma rehabilitációban betöltött szerepéről fog beszélni, Kovács Emese bemutatja a szabad alkotás fontosságát és a PsychArt24 rendezvény jelentőségét a rehabilitációban, Szerdahelyi Zsuzsa pedig a művészetterápia alkalmazásának lehetőségeit mutatja be a pszichoterápiában.


Karácsonyi ünnepség

2013. december 20-án 10 órától karácsonyi ünnepséget tartunk az Intézmény tagjai és munkatársai számára.

Képgaléria


Karácsonyi Kreatim kiállítás és vásár a Műcsarnokban

A Design Hét 2013 rendezvénysorozat keretében mi is bemutattuk termékeinket 2013. december 15-én a Műcsarnokban megrendezett Karácsonyi Kreatim kiállításon és vásáron.

Minden jó szándék ellenére a karácsonyi ajándékvásárlás szinte minden évben a boltról boltra vándorlást, és a kompromisszumos: „már nem megyek tovább, jó lesz ez is” típusú vásárlásokat jelenti. Akármennyire is szeretnénk mindenkinek a lehető legjobbat, végül megelégszünk egy alibi ajándékkal, amivel letudjuk szeretteinket. Ez ellen küzd már 2009 óta a Kreatim. December 15-én a Műcsarnokban több mint 60 iparművész kínált minden korosztálynak minőségi és megfizethető alkotásokat. Az rendezvényen résztvevő alkotók nemcsak tárgyakat, de szellemiséget, hagyományt, azaz igazi ajándékot kínáltak.


Adventi Segítő Vásárlás

Idén negyedik alkalommal került megrendezésre Budapesten, a Millenárison az adventi Segítő Vásár, 2013. december 7-én és 8-án. A kiállító cégek között, a kezdetektől képviselteti magát Alapítványunk. A kiállító szervezetek által bumutatott termékeket megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő dolgozók készítik. A rendezvény nemcsak lehetőséget kínál a termékek megvásárlására, hanem hozzá járul ahhoz, hogy hazánkban növekedjen a fogyatékkal élők elfogadottsága.


"Moravcsik termékek" a Képviselőházban

2013. december első hetében a Moravcsik Alapítvány munkatársai termékbemutatóval egybekötött Kézműves Vásárt tartanak a Parlament Képviselői irodaházában.

Képgaléria


JEANNE D’ARC - FILMKONCERT

2013. november 17-én a Nemzeti Színház és az Óbudai Danubia Zenekar közös hangversenyén vettünk részt.
Az 1928-ban készült Jeanne d’Arc szenvedései című némafilm (rendező: Carl Theodor Dreyer) vetítése alatt a fiatal észt zeneszerző, Tõnu Kõrvits 2009-ben komponált művét játszotta az Óbudai Danubia Zenekar.
A koncerten látható film főszereplőjének, Renée Jeanne Falconettinek a játéka az egyetemes filmművészet legnagyobb hatású alakításai közé tartozik, a film pedig a némafim-korszak egyik csúcspontja.
Az Óbudai Danubia Zenekart Dubóczky Gergely vezényelte.

Képek a Facebook-on.


Táborozott a Gubacs

2013. október 25 és 30. között a Moravcsik Alapítvány Gubacs Társulata Nagykanizsán Színjátszó és Képzőművészeti táborban vett részt, melyet a Völgy Alapítvány a pszichiátriai betegek és iskolás fiatalok együttes részvételével pályázati program  keretein belül valósított meg.  A tábor résztvevői: Mohácsról, Szentgotthárdról, Budapestről, Zalaegerszegről, Bázakerettyéről, Nagykanizsáról, Zalaszentlászlóról, Lentiből érkeztek, 13 fiatal és 30-35 felnőtt a vesz részt drámajáték-színjátszás, a nemezelés és a rajz-festészet foglalkozásokon.

A Társulat tagjainak rendkívüli öt napban volt részük. A Lázár Péter drámajátékmester által vezetett foglalkozásokon azon túl, hogy ismeretségek, barátságok szövődtek, bepillantást nyerhettek a drámajáték fortélyaiba, megtanulhatták, hogy a szituációs játékok, ritmus gyakorlatok, helyzetgyakorlatok hogyan formálják az egyént, hogyan lehet ezt tovább vinni, alkalmazni a színjátszásban. Sok-sok kacagás, móka kísérte a játékokat. A Gubacs Társulat tagjai a képzőművészeti foglakozásoknál a selyemfestést választották. Kollégáink tapasztalatokban, élményekben gazdagon érkeztek haza.


"Szociális dizájn" az Átriumban

Rossz ruhákból készült kiegészítőket, háztartási hulladékokból alkotott dekorációs tárgyakat, vagyis a "szociális dizájn" termékeit ismerhették meg a látogatók a Kreatim - DesignAid kiállításon és vásáron szeptember 29-én, az Átrium Film-Színházban.

A vásár ötletgazdái úgy vélik, hogy a 21. század egyik kulcskérdése a munka, a munkanélküliség, a foglalkoztatás lehetőségének megteremtése, amely az iparművészet gyakorlati hátterét is jelenti. Ebben nagy szerepe van a rehabilitációs műhelyeknek, terapeutáknak, intézményeknek, lelkes alkotóknak és profi dizájnereknek, akik kreativitásukkal újraértelmezik a tárgyalkotás fogalmát.

Alapítványunk munkatársai a klienseink által készített lakástextil kiegészítőket, szőnyegeket és párnákat mutattak be és árusítottak a vásáron.


PsychArt24 művészeti maraton

Immár negyedik alkalommal rendezzük meg 2013. szeptember 27-én a PsychArt24 művészeti maratont. A Magyarországon egyedülálló rendezvény 24 órájában hivatásos és amatőr, valamint mentális fogyatékossággal, illetve pszichiátriai betegséggel küzdő (art brut) festők dolgoznak együtt, hogy bebizonyítsák: a művészet mindenkié.

PsychArt24 - Festőmaraton a diszkrimináció ellen

Képgaléria


Táboroztunk a Balatonnál

2013. augusztus 12-15 között Balatonfüreden táboroztunk.


Ki Mit Tud?!

Ahol mindenki tud valamit.
2013. június 28-án, a Galériában mindenki megmutathatja, hogy mit tud.

Képgaléria


A Macskák és mi a Madáchban

A Moravcsik Alapítvány Gubacs Társulata meghívást kapott a Madách Színházba a felújított Macskák főpróbájára, 2013. március 22-re.
Andrew Lloyd Webber Macskák című előadása 30 éve látható a Madách színpadán. A jubileumi előadás március 25-én lesz.

Programról fotók a Facebook oldalunkon


Egymilliárd nő ébredése

Napjainkban, világszerte minden harmadik nő van kitéve fizikális, szexuális és verbális bántalmazásnak. A bántalmazások miatt legtöbben életen át tartó lelki sérülésekkel kénytelenek küzdeni, amelyek gyakorta pszichés betegségek formájában is felszínre törnek. Csatlakoztunk a One billion rising elnevezésű világkampányhoz. Ennek keretében 2013. februárban, a Mammut Bevásárlóközpontben mi is részt vettünk a közös táncban, ami kifejezi összefogásunkat és tiltakozásunkat a nőket érő erőszak ellen.

További fotók Facebook oldalunkon


Moravcsik termékek pszichiátereknek

A Moravcsik Alapítvány a Moralba Nonprofit Kft.-vel közösen Győrben, a Széchenyi István Egyetem Új Tudástér épületének galériáján, az MPT Kongresszus résztvevőinek, vendégeinek kínálja termékeit. 2013. január 23-26. között várjuk az érdeklődőket.

Fotók Facebook oldalunkon


A Nemzeti Színházban jártunk

2012. december 13-án a Nemzeti Színházban jártunk. 


Kirándulás az újpesti Lepke Múzeumba

Időpont: 2012. augusztus 31.


Kirándulás a Tűzoltó Múzeumban

Időpont: 2012. május 12. 


A mohácsi busók esete a Moravcsikkal

A Busójárás Mohács messze földön híres és ismert látványos farsangja, karneválja, melyet az UNESCO 2009 őszén felvett az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

2012. február 16-21. között a Moravcsik Alapítvány, a MORALBA Nonprofit Kft. és a Pándy Kálmán Otthon közösen árusította kézműves termékeit Mohácson a Busójárás idején.

Köszönjük a támogatást a Mohácsi Önkormányzatnak.

Képgaléria


XVIII. Betlehemi Jászol kiállítás
Időpont:2011. december 6. - 2012. január 15.
Helyszín: Magyar Mezőgazdasági MÚzeum

Alapítványunk munkatársai is beadták pályaműveiket a Magyar Kézművességért Alapítvány által kiírt pályázatra. Pályázni a betlehemi jelenet szereplőit ábrázoló, a betlehemezés népszokásait megörökítő, illetve az adventhez, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó, természetes alapanyagok felhasználásával készült alkotásokkal lehetett.

Az alkotások fotóit Facebook oldalunkon megtekintheti.


Memória Híd

Csatlakozva a Nemzetközi Alzheimer Társaság „Álljunk ki! Beszéljünk róla! Tudom! Teszem!” („Stand Up! Speak Out! I Can! I Will!”) világméretű kampányához a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társaságával, a Magyar Vöröskereszt bázisiskolásaival a BAB Galéria alkotóközösségével és a Moravcsik Alapítvány munkatársaival közösen, 2011. szeptember 21-én részt vettünk a "Memória Híd" eseményen a Szabadság hídon, ahol élőlánccal hívtuk fel a figyelmet az Alzheimer-kórral élő betegekre.

A széles társadalmi összefogással létrejövő élőlánccal akartunk demonstrálni, hogy generácók összefogásával kell küzdeni azért, hogy az Alzheimer-kór ne szakíthassa el a nemzedékeket összefűző szálakat. A rendezvény fővédnöke Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke és Prof. Dr. Hámori József agykutató, az MTA alelnöke voltak. 

Fotógaléria Facebook oldalunkon