Hivatásos és amatőr művészek valamint pszichiátriai betegséggel élő (art brut) alkotók, immár ötödik alkalommal ragadnak ecsetet és ceruzát, hogy a PsychArt24 - művészeti maraton – keretében, hogy képekben fogalmazzák meg, hogyan érzékelik az őket körülvevő világot.

Az 5. PsychArt24 művészeti maraton 2014. szeptember 26-án 12 órakor, a Kutatók Éjszakája programsorozat részeként, a Semmelweis Egyetem Elméleti Oktatási Központ aulájában (IX. ker. Tűzoltó u 37-41.) veszi kezdetét. A nagyszabású rendezvényen egyszerre 60 főnek biztosítunk lehetőséget az alkotásra.

A rendezvény fővédnöke: dr. Szél Ágoston a Semmelweis Egyetem rektora.

Megnyitó: 2014. szeptember 26. 13:00 óra

Köszöntőt mond: dr. Rácz Károly egyetemi tanár – Semmelweis Egyetem
A rendezvényt megnyitja: Gaál József festőművész, egyetemi docens – Magyar Képzőművészeti Egyetem

Az idei rendezvény központi témája: Hullámok hátán

24 óra, 25 kiló festék, 60 festőállvány, 400 ecset várja az alkotni vágyókat.

A résztvevőknek minden tárgyi feltételt biztosítunk a nyugodt és élvezetes alkotáshoz.

A Moravcsik Alapítvány munkatársai, a Budapest Art Brut Galéria alkotóközösségével közösen, azért döntött a Magyarországon egyedülálló rendezvény lebonyolítása mellett, hogy a művészet kifejező erejét felhasználva hozzájáruljanak a mentális fogyatékkal illetve lelki betegséggel élők önértékelésének erősítéshez, az ellenük irányuló előítéletek és diszkrimináció csökkentéséhez, a társadalom által, a pszichiátriai betegségek köré emelt falak lebontásához. A PsychArt24 első alkalommal 2010-ben került megrendezésre. Az elmúlt 4 évben, 910 alkotó, 1164 képet készített a rendezvény ideje alatt. 2014-ban ismét a Semmelweis Egyetem Elméleti Oktatási Központ aulájában (Budapest, IX. ker. Tűzoltó utca 37-47.) kerül lebonyolításra a művészeti maraton. Az együtt alkotás során szerzett személyes élmények és tapasztalatok a leghatásosabb eszköz, hogy megszabaduljunk előítéleteinktől.

A 2014. szeptember 26. (péntek) 12 órától, 27-én (szombat) 12 óráig tartó rendezvény különlegessége, hogy a pszichoszociális akadályozottsággal élő klienseink, nemcsak mint artbrut alkotók, hanem mint az esemény szervezői, lebonyolítói is részt vesznek a programban. Az elkészült alkotásokat a rendezvény idején meg lehet tekinteni a helyszínen, majd a Budapest Art Brut Galéria Művészeti Tanácsa által összeállított válogatás a Galéria új épületében kerül kiállításra (Bp., VIII. ker. Üllői út 60-62.).

Szeretettel várjuk 24 órán keresztül az alkotni vágyókat a Semmelweis Egyetem Elméleti Oktatási Központ aulájában.