A projekt elsődleges célcsoportját a humán és szociális területen végzett diplomás munkanélküliek alkotják. A projekt közvetlen célcsoportja olyan humán alapdiplomával rendelkező munkanélküli személyek, akikre az alábbi feltételek egyike teljesül:

• 25. életévét be nem töltött pályakezdő álláskereső
  • a projektbe bevonást megelőző 6 hónapban nem volt rendszeres kereső tevékenysége/munkája
  • a munkaügyi központ 24 hónapja álláskeresőként nyilvántartja
  • saját háztartásban legalább egy eltartottal él együtt
  • etnikai kisebbséghez tartozik
  • megváltozott munkaképességű munkavállaló
  • a foglalkoztatást megelőző 12 hónapban GYED-en, GYES-en stb. részesült

Az eddig beérkezett kérdések alapján összeállított információkkal segítséget kívánunk nyújtani a célcsoporttal szembeni elvárások értelmezéséhez, pontosításához.

Munkanélküli az a személy, aki:

• az adott héten nem dolgozott, és nincs is olyan munkája, amelyből átmenetileg hiányzott, vagy
  • a kikérdezést megelőző négy hét folyamán aktívan keresett munkát, vagy
  • két héten belül munkába tudott volna állni, ha talált volna megfelelő állást.
  • ebbe a csoportba tartozik továbbá a gazdaságilag nem aktívak közül az, aki szeretne dolgozni, és két héten belül munkába tudna állni, ha találna megfelelő állást, de nem keres munkát, mert foglalkoztatását reménytelennek látja.

Hogyan tudják igazolni a célcsoporttagok a megfelelőségüket a projekt által meghatározott feltételeknek:

• A foglalkoztatás megkezdésekor az ötvenedik életévüket betöltötték.
    - a célcsoporttag által aláírt nyilatkozat, vagy
    - személyi igazolvány másolata.
  • 25. életévüket be nem töltött pályakezdő álláskeresők.
    - az illetékes munkaügyi központ kirendeltségének igazolása a nyilvántartásba vételről.
  • A projektbe vonást megelőző hat hónapban a Foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény (Flt.) 58. § (5) bekezdés e) pontjában meghatározott rendszeres kereső tevékenységet nem folytatattak, vagy a munkaügyi központ által legalább huszonnégy hónapja álláskeresőként nyilvántartásban voltak.
    - A célcsoporttag által aláírt nyilatkozat, vagy
    - Illetékes munkaügyi központ kirendeltség igazolása a nyilvántartásba vételről.
  • A saját háztartásában legalább egy eltartottal egyedül él.
    - A célcsoporttag által aláírt nyilatkozat.
  • A foglalkoztatás megkezdését megelőző 12 hónapon belül gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, illetőleg terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesültek.
    - OEP igazolás, vagy
    - MÁK igazolás.
  • Egy tagállam etnikai kisebbségéhez tartozik, és akinek szakmai, nyelvi képzésének vagy szakmai tapasztalatának megerősítésére van szüksége ahhoz, hogy javuljanak munkába állási esélyei egy biztos munkahelyen.
    - A célcsoporttag által aláírt nyilatkozat.
  • Rehabilitációs járadékban részesül.
    - Az ONYF határozatának másolata.
  • A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatásról szóló 177/2005. (IX. 2.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) 2. § e) pontjában meghatározott feltételeknek megfelel.
    - 177/2005. (IX. 2.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) 2. §-ban felsorolt intézetek, hivatalok által kiállított határozatok másolatai.
  • A foglalkoztatás megkezdését megelőző 12 hónapon belül ápolási díjban részesültek.
    - A folyósító önkormányzat igazolása.
  • A célcsoport ESZA forrásból támogatott program keretében szakmát nem szerzett és támogatott foglalkoztatásban nem vett részt, továbbá hasonló célú programok keretében támogatásban nem részesül.
    - A célcsoporttag által aláírt nyilatkozat.

Az 1991. évi IV. törvény 14 §. (képzések elősegítése) alapján beléphet a képzésbe az, aki:

• A foglalkoztatás megkezdését megelőző 12 hónapon belül gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, illetőleg terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesültek, ha:
    - a képzés időtartama hetente nem haladja meg a harminc órát, és
    - a gyermekgondozási segélyben, gyermekgondozási díjban részesülő személy képzése a gyermek egy éves - gyermekgondozási díj folyósítása esetén másfél éves - korának betöltését követően kezdődik meg, valamint
    - a gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban részesülő személy kereső tevékenységet nem folytat.
  • aki rehabilitációs ellátásban részesül,
  • akinek munkaviszonya várhatóan egy éven belül megszűnik, és ezt a munkaadó a munkavállalóval és az állami foglalkoztatási szervvel előzetesen írásban közölte, vagy
  • aki közfoglalkoztatásban vesz részt, és a képzésben való részvételt vállalja.

Az ESZA-tól kapott állásfoglalás szerint a programban részt vehet - amennyiben teljesíti a bevonás feltételeit - olyan, nem magyar állampolgár, akinek a magyarországi munkavégzés feltételei teljes körűen megvannak és az adott személy vállalja a támogatott foglalkoztatással kapcsolatos kötelezettségeket.

A projekt kiírása szerint nem kerülhetnek bevonásra olyan személyek, akik:

• ESZA forrásból támogatott program keretében szakmát szereztek, vagy
  • közvetlenül munkavégzéssel összefüggésben biztosított támogatásban részesültek, és a képzés befejezését, illetve a támogatás megszűnését követően két évnél kevesebb idő telt el,
  • a támogatott projektekbe bevonásra kerülő személyek más, hasonló célú programok keretében ESZA forrásból nyújtott támogatásokban párhuzamosan nem részesülhetnek.