FOGLALKOZTATÁS 2020

A Moravcsik Alapítvány támogatást nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. által meghirdetett FOGLALKOZTATÁS 2020 kódjelű, „Megváltozott munkaképességű személyek munkaerőpiaci integrációját elősegítő programok  támogatása” című pályázat keretében tréningprogramok megvalósítására. Programunk célja, hogy bővítsük a megváltozott munkaképességű személyek munkakeresési- és integrációs lehetőségeit, valamint a jelen helyzetben is elősegítsük a munkahelyek megőrzését, a munkavállalók készségfejlesztésén keresztül. A pályázat kiemelt figyelmet fordít a jelenlegi járványügyi helyzet alatt munkanélkülivé vált vagy elhelyezkedni nem tudó személyek bevonására is.

A foglalkoztatási program kidolgozásakor kiemelt hangsúlyt fektettünk a pszichoszociális fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű személyek egyedi igényeire, és nehézségeire. A pszichológus munkatársaink és partnereink által vezetett tréningcsoportokon asszertív kommunikációs-, metakognitív- és problémamegoldó tréningeken vehetnek részt a bevont személyek.

A készségfejlesztő csoportok
  • Asszertív tréning

Az asszertivitás egy tanulható, önérvényesítő kommunikációs forma. Lényege a hatékony alkalmazkodás és a minden fél számára előnyös helyzet megteremtése a kommunikáció során. A tréning során a résztvevők megismerkedhetnek az önérvényesítéshez szükséges megfelelő eszközökkel és az úgynevezett asszertív jogokkal is. Ez kiterjed a munkahelyi önérvényesítésre és az ehhez illeszkedő kommunikációra is – ezáltal a résztvevők munkaerőpiaci integrációjának fenntartására is.

• Metakognitív tréning

A metakognitív tréning célja a résztvevők gondolkodásbeli torzításainak felismerése, és korrekciója. A tréning kidolgozói szerint bizonyos kognitív torzítások szerepet játszanak a pszichoszociális nehézségek kialakulásában, és fenntartásában. A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a tréning következményeként jelentősen mérséklődhetnek a tünetek, nő a résztvevők önértékelése, életminősége, és ezek az eredmények hosszútávon is megmaradnak, amik jelentősen segíthetik a munkahelyek megőrzését.

• Problémamegoldó tréning

A problémamegoldó tréninget azoknak ajánljuk, akiknek szeretnék fejleszteni a problémamegoldási készségeiket a mindennapos ügyektől kezdve az összetettebb élethelyzetekig. A tréning során olyan könnyen elsajátítható technikákat tanulnak és gyakorolnak be a résztvevők, amik a hatékonyabb megoldási módokat támogatják.

A pszichológus munkatársaink, és partnereink által vezetett, 8 hetes tréningcsoportok – az egyéni felméréseket követően – 2021 tavaszán indulnak.

A program során elért eredményeket utókövetés során tervezzük felmérni.

Kedves Érdeklődő!

Örömünkre szolgál, hogy az alábbi rövid tájékoztatóban bemutathatjuk neked az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felkért és a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. által meghirdetett – a Moravcsik Alapítvány keretein belül megvalósításra kerülő – FOGLALKOZTATÁS 2020 kódjelű, megváltozott munkaképességű személyek munkaerőpiaci integrációját elősegítő tréning-programot.

A programunk célja, hogy bővítsük a megváltozott munkaképességű személyek munkakeresési lehetőségeit valamint elősegíteni a munkahelyek megőrzését képességfejlesztésen keresztül. A pályázat kiemelt figyelmet fordít a jelenlegi járványügyi helyzet alatt munkanélkülivé vált vagy elhelyezkedni nem tudó személyek bevonására is. A foglalkoztatási program során asszertív -, metakognitív és problémamegoldó
tréningeken vehetsz részt. A három, pszichológusok által vezetett tréning 2021 tavaszi időszakában fog indulni. A csoportok 8 héten át alkalmanként 2×50 perc időtartamban indulnak, melyeken maximum 8 fő vehet részt. Egy személy több különböző tréningre is javasolható.

Mit tanulhatsz a tréning(ek) során?

Az asszertív tréning során elsajátíthatsz egy hatékony, önérvényesítő kommunikációs formát, mely során előnyös helyzetet fogsz tudni teremteni mindkét fél számára egy esetleges konfliktus/vita során. Igényeidet,  szükségleteidet őszintébben fogod tudni képviselni. Elsajátíthatod az asszertív jogokat is, melyek segítségével a munkahelyeden is könnyebb dolgod lesz egy esetleges vita/nem-egyetértés során. Dióhéjban a részvétel során a következő asszertív eszköztárra tehetsz majd szert:

• megfelelő önkifejezés éles helyzetekben (énközlés, önérvényesítés)
  • társas alkalmazkodás szintjének emelkedése
  • mindennapi/munkahelyi elvárások és személyes igények közti elfogadható kompromisszum megtalálása
  • saját viselkedés megváltoztatása mások viselkedésének befolyásolása kapcsán

A metakognitív tréning során át fogod tudni látni a gondolkodásod esetleges torzításait. Az, hogy kívülről is szemügyre fogod tudni venni a gondolkodási mintázataidat nagyban
hozzá fog járulni ahhoz, hogy könnyebben tudj alkalmazkodni a felmerülő pszichoszociális nehézségeid kapcsán, valamint át tudd alakítani azokat – megakadályozva akár a fennmaradásukat is. Az új kompetenciákkal -a betegséged tüneteinek csökkentése révén – a jelenlegi -és esetleges jövőbeli munkahelyedet is könnyebben meg fogod tudni őrizni.

Az alábbi pozitív változásokat várhatod:
  • reálisabb helyzetértékelés elsajátítása
  • kiegyensúlyozottabb kommunikáció
  • növekvő érzelmi stabilitás, pszichés teherbíró képességeid növekedése
  • magasabb önértékelésre tehetsz szert.

A problémamegoldó tréning során fejlődni fognak a mindennapi-és munkahelyi problémamegoldási készségeid. Itt a könnyebb ügyektől a nehezebbekig, illetve összetettebb élethelyzetekig elsajátíthatsz egy olyan technika-rendszert, mellyel gördülékenyebben fogod tudni önmagadat, valamint a megoldási módozataidat támogatni az adott helyzetekben.

A tréningek során praktikus eszköztárra tehetsz szert!

Ez azt jelenti, hogy:

• növekedni fog a kontroll érzeted, így a személyed esetleges passzivitása, motiválatlansága csökkenhet
  • növekszik az ellazulásra való képességed, kevesebbet fogsz rágódni az aktuális nehézségeiden
  • növekedhet az önértékelésed, ami a pozitív énképed kialakulását segítheti elő,
  • növeli a reményre való képességedet, ezáltal optimistább világképet tudsz majd kialakítani
  • elkerülheted a jövőbeli krízisállapotokat.
Hogyan vehetsz részt?
  • A jelentkezés első lépéseit a mentoroddal közösen fogjátok megtenni. Az első lépést az adataid és a jognyilatkozat kitöltése jelenti. Jelentkezésed akkor válik véglegessé, ha a mentorod kitölti az alább található elektronikus jelentkezési lapot és elküldi nekünk.
  • Amennyiben nincs mentorod, kérjük töltsd ki a letöltéseknél található, a mentorral nem rendelkezők részére összeállított elektronikus jelentkezési lapot, és a jognyilatkozatot. A jognyilatkozatot küld el nekünk pontosan kitöltve, aláírva a Moravcsik Alapítvány 1444 Budapest, Pf.: 236 címre.
Várjuk jelentkezésedet!

A programmal és a jelentkezéssel kapcsolatban további információkért kérjük, keresse munkatársunkat, Szakács Melindát a +36 20 825 0128 telefonszámon.

Letölthető anyagok

Foglalkoztatás 2020_Tájékoztató_Partnereinknek

Foglalkoztatás_2020_Klienseknek tájékoztató

Jognyilatkozat_cselekvőképességről