PsychArt 24 – Festőmaraton
Rendezvény időpontja: 2011. szeptember 30 – október 1.
Helyszíne: ExperiDance Rendezvényház,
Budapest, XIV. ker. Ajtósi Dürer sor 19-21.

A rendezvényen készült alkotásokból összeállított anyag bemutatása:
Képválogatás, zsűrizés a kurátorok által: 2011. október 11.
1. Kiállítás megnyitó időpontja: 2011. október 25.
Helyszín: Budapest Art Brut Galéria
Budapest, VIII. ker. Kőbányai út 22.

2. Kiállítás megnyitó időpontja: 2012. február 9.
Helyszín: Fővárosi Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatal Oktatási, Gyermek-és Ifjúságvédelmi Főosztályának Galériája
Budapest V. kerület Városház utca 9-11.

Rendezvényünk célja a fogyatékkal élők és a pszichiátriai ellátásában részesülők ellen irányuló előítéletek csökkentése. 2011. szeptember 30. – október 1-én került megrendezésre a PsychArt24 művészeti maraton.

A rendezvény központi témája az alternatív valóságok bemutatása volt, aminek keretében hivatásos és amatőr művészek valamint mentális fogyatékkal élő (art brut) alkotók ragadtak ecsetet és ceruzát, hogy a rendezvény 24 órája alatt képekben fogalmazzák meg, hogyan érzékelik, látják az őket körülvevő világot.

Az esemény különlegessége, hogy a mentális fogyatékkal és a pszichiátriai betegséggel élők nemcsak alkotóként, hanem szervezőként és lebonyolítóként is részt vettek a PsychArt24 művészeti maratonon. A rendezvényen 60 db. festőállványt állítottunk fel, működtetünk és biztosítottunk minden szükséges eszközt az alkotáshoz.

A rendezvényhez készült internetes honlapot, Facebook közösséget hoztunk létre és a rendezvényt követően szerveztünk két kiállítást, ahol bemutattuk a szakmai zsűri által válogatott anyagot.

A PsychArt24 – művészeti maraton rendezvényre alkotóként 157 fő regisztrált, akik a rendezvény 24 órája alatt 264 alkotást hoztak létre. A Facebook csoport 186 főből állt, akik folyamatosan nyomon követték a rendezvény előkészületeit, magát a rendezvényt és az azt követő kiállításokkal kapcsolatos eseményeket.

Az eseményt élő-, egyenes adásban 24 órán keresztül követhették nyomon az érdeklődők az interneten, a live streem közvetítésnek köszönhetően. Voltak olyan alkotók, akik a látottak hatására döntöttek úgy, hogy eljönnek és részt vesznek a programon.

A résztvevők a legkülönbözőbb korosztályokból kerültek ki. Voltak családok, ahol a szülők közösen alkottak gyermekeikkel, voltak orvosok, akik nap mint nap találkoznak páciensként a pszichiátriai betegekkel, itt azonban partnerként alkottak és dolgoztak együtt és voltak művészek, akik érdeklődve figyelték az alkotó munkát és igény esetén segítették az amatőr alkotók tevékenységét.

Ezzel a programmal nemcsak az előítéletek lebontását segítettük elő, hanem hozzájárultunk a kulturális esélyegyenlőség megteremtéséhez is. A Valóság képei címmel, 2011. október 25-én, a PsychArt24 művészeti maratonon készült alkotásokból nyílt kiállítás a Budapest Art Brut Galériában. A kiállításon bemutatásra kerülő 65 alkotást elismert hazai szakértők választották ki, figyelembe véve a téma aktualitását, az alkalmazott technikák újszerűségét és az alkotások mondanivalóját. Azokat az alkotásokat, amelyeknek nem jutott hely a falakon, az interneten lehet megtekinteni: www.artbrut.hu, vagy a www.psychart24.hu oldalakon.

A profi és amatőr művészek munkáit egyaránt felvonultató tárlatot Bereczky Lóránd, művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria nyugalmazott igazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében üdvözölte a kezdeményezést és azt, hogy a válság és az elszegényedés ellenére sem veszett ki a magyar emberekből az alkotókedv. Hangsúlyozta, hogy a mai világban különösen fontos az integráció, hogy „elviseljük egymást”. Példaértékűnek nevezte a Psychart24 művészeti maratont, amely ösztönzi az együttműködést, a közös értékteremtést. Elmondta, hogy a mindennapi életben is fontosnak tartja ennek a befogadó, konstruktív szemléletnek a megvalósítását, ill. hogy a művészet egészségi állapottól függetlenül minden emberé. A kiállítás megnyitót azzal zárta, hogy a bemutatott alkotások olyan „értékhalmazt” képviselnek, amelyek bármely kiállítóhelyen megfelelnének a kortárs művészet követelményeinek.

Ez az egyedülálló esemény a felnőttnevelés egyik különleges szegmense, mert komplexen megvalósítja a szemléletformálást és a fogyatékkal élők integrációját is. Az értékteremtő aktivitás a művészeti tevékenységen keresztül informális módon ismerteti meg a mentális fogyatékkal élők és pszichiátriai betegek életét és gondolkodását az emberekkel.

2012 február 9-től március végéig volt látható a Valóság Képei című kiállítás a Fővárosi Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatal Oktatási, Gyermek-és Ifjúságvédelmi Főosztályának Galériájában (Budapest V. kerület Városház utca 9-11). A kiállítást Nagyné Varga Melinda Mária, a Kulturális, Turisztikai és Sport Főosztály vezetője nyitotta meg. A megnyitón Leitz Csaba, a mohácsi Pándy Kálmán Otthon lakója énekelt, nagy sikerrel, „ezzel is bizonyítva, hogy a művészetek találkozása méltó módon mutatja be a művészeti nevelés, a művészetterápia, az alkotó tevékenység személyiségre gyakorolt pozitív hatását” – írta Varga Ferenc, a Mérei Ferenc Fővárosi pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet vezetője, pedagógiai szakértő.